Banknotlarında Kadın Portresi Olan Ülkeler

Banknotlarında kadın portresi yer alan ülkeler hangileri diye merak edenler için bu ülkeleri galerimizde bir araya getirdik. Galerimizde hoşunuza gidebilecek resimlerin altında banknotlarında kadın portresi bulunan ülkelerin hangileri olduğunu görebilirsiniz.

1. Türkiye

1. Türkiye

2009 yılıyla birlikte Türk edebiyatının ilk kadın romancısı olarak tanınan Fatma Aliye'nin portresi 50 liralık banknotların ön yüzünde yer alıyor.


2. Suriye

2. Suriye

3. yüzyılda Suriye'de yönetimi ele geçirmiş olan Palmira İmparatorluğu'nun kraliçesi Zenobia, 500 Suriye poundu banknotlarında bulunuyor.


3. Arjantin

3. Arjantin

Arjantin'in en meşhur first lady'si olan Eva Peron, 100 peso banknotlarında bulunuyor.


4. Avustralya

4. Avustralya

Sosyalist bir şair olan Mary Gilmore ve önceleri mahküm sonrası ise iş kadını olan Mary Reibeydahil olmak üzere dört ayrı kadının kadının portresi kullanıldı.


5. Filipinler

5. Filipinler

Filipinler'in ilk kadın başkanı olan Corazon Aquino 2009 yılından itibaren, 500 pesoların üzerinde yer alıyor.


6. İngiltere

6. İngiltere

2013 yılında Jane Austen, Charles Darwin'i 10 pound banknotlarındaki yerinden aldı.


9. Yeni Zellanda

9. Yeni Zellanda

1866 yılında kadın hareketini başlatan Kate Sheppard, 10 dolar banknotların üzerinde yer alıyor.


7. İsveç

7. İsveç

İsveç'in kadın portreli birçok banknotundan birincisi İsveçli opera sanatçısı Jenny Lind, sonrasında Nobel Barış Ödülü sahibi olan ilk kadın Selma Lagerlöf, sonrasında Uzun Çorap Pippi isimli çocuk kahramanının yaratıcısı Astrid Lindgren, 20 kron değerindeki banknotlarında bulunuştur. Greta Garbo ve opera sanatçısı Birgit Nilsson'un da banknotlarda yer alması düşünülmektedir.


8. Meksika

8. Meksika

Meksikalı ünlü sanatçı Frida Kahlo'nun portresi 2010 yılında 500 peso banknotlarında kullanılmaya başlandı. 1992 seneyılında şair Ines de la Cruz, 200 pesolarda yer alıyordu.


10. Amerika

10. Amerika

Afrika kökenine sahip olan Amerikalı Harriet Tubman'ın banknotlarda kullanılması ABD için oldukça radikal bir karar niteliğindeydi.